in

Huawei Hilang Akses Menggunakan Android Dan Google Serta-Merta

75139e78-31a8-11e9-80ef-0255f1ad860b_image_hires_153158


Sebuah berita yang mengejutkan dalam arena teknologi dan telefon pintar apabila Huawei diumumkan telah disekat daripada menggunakan perisian Android dan Google serta-merta.

HYPE
Foto Ahli Bomba Solat Beralaskan Baju Kalis Api, 100PLUS Ajak Anda Kongsi Kisah Iktibar

Baca lagi →


Difahamkan sekatan yang dikenakan ini berkait dengan perang dagangan diantara Amerika Syarikat dan China dimana Donald Trump selaku presiden Amerika Syarikat telah meletak Huawei sebagai syarikat senarai hitam untuk dagangan untuk negara mereka.

Huawei Hilang Akses Menggunakan Android Dan Google Serta-Merta 1

Sumber: Financial Times

Berikutan keputusan yang dibuat, Huawei tidak lagi menerima akses terbaru buat Android dan servis daripada Google. Lebih parah, aplikasi seperti Gmail yang sudah menjadi kewajipan bagi setiap pengguna telefon pintar juga turut disekat.

Tidak hanya menyekat perisian Android dan Google, Huawei yang sebelum ini menawarkan pelbagai barangan telekomunikasi serta rangkaian 5G bakal turut dihalang daripada memasuki Amerika Syarikat.

Huawei

Sumber: jbklutse

Buat pengguna telefon pintar Huawei, pastinya berita ini merupakan berita sedih buat anda dimana harapan untuk mendapatkan kemaskini Android versi terbaru semakin tipis.

Berikutan keputusan yang dibuat, pastinya orang ramai tidak lagi berminat untuk menggunakan Huawei disebabkan sekatan yang dibuat sekaligus bakal memberi impak besar kepada penjualan telefon pintar Huawei.

Huawei Hilang Akses Menggunakan Android Dan Google Serta-Merta 3

CEO Huawei, Ren Zhengfai. Sumber: TechNode

Menurut Ren Zhengfai selaku CEO Huawei, mereka sudahpun mempunyai sistem operasi sendiri yang dihasilkan untuk menggantikan penggunaan Android. Sama-sama kita nantikan bagaimana Huawei ingin bangkit semula dalam menyakinkan orang ramai terhadap sistem perisian mereka sendiri tanpa Android pada masa akan datang.

Baca lagi: Syarikat Huawei Didakwa Mencuri Rahsia Perdagangan Melalui Sebuah Bank GlobalSource link

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

7 Fakta Menakjubkan Tentang Bahasa Arab Yang Ramai Tak Tahu

7 Fakta Menakjubkan Tentang Bahasa Arab Yang Ramai Tak Tahu

5 Sebab Mengapa Khidmat "Virtual Assistant" Sering Menggunakan Suara Wanita

5 Sebab Mengapa Khidmat “Virtual Assistant” Sering Menggunakan Suara Wanita