in

The Phantom of the Opera ‘hantui’ Istana Budaya

The Phantom of the Opera
PEMENTASAN paling berjaya di Broadway dan West End, “The Phantom of the Opera” buat kali pertamanya menemui penonton di Malaysia.

Untuk tiga minggu sahaja, peminat berpeluang menyaksikan tiga watak utamanya — The Phantom, Christine Daae dan Raoul — secara langsung di pentas Istana Budaya.

Tidak sekadar jenama besar, “The Phantom of the Opera” juga membawa para pelakon dan kru terbaik dalam lapangan muzikal dan opera untuk merealisasikan naskhah asal novel karya Gaston Leroux itu.

“Apa yang anda lihat dan dengar dalam persembahan itu, kostum, set, muzik, adalah yang terbaik dalam dunia teater.

“Ia sebuah hiburan dan pementasan yang hebat, tetapi sebagai sebuah kisah cinta, ia luar biasa,” kata Jonathan Roxmouth, pemeran watak The Phantom atau Erik.

Bagi Meghan Picerno yang membawa watak Christine Daae, dia berharap peminat di Malaysia tidak melepaskan peluang untuk menonton karya hebat yang julung kalinya dipersembahkan di negara ini.

“Ia sebuah kisah cinta yang boleh difahami semua dengan melodi indah hasil nukilan Andrew Lloyd Webber, arahan hebat Harold Prince, rekaan kostum yang cantik dari Maria serta pembabitan kru dan pelakon antarabangsa yang berpengalaman.

“Kami juga ada cara tersendiri dalam menterjemah watak masing-masing. Anda tidak akan dapat di tempat lain, jadi akan perlu datang menonton,” ujar Picerno.

‘The Phantom of the Opera’ diadaptasi ke pentas muzikal West End pada 1986 oleh Andrew Lloyd Webber, dan seterusnya Broadway dua tahun kemudian.

Sehingga kini ia masih dipentaskan, menjadikannya persembahan paling lama di kedua-dua lokasi berprestij tersebut.

Sebelum singgah ke Malaysia, “The Phantom of the Opera” terlebih dahulu singgah di Singapura dan Manila.

“The Phantom of the Opera” mula dipentaskan di Istana Budaya bermula 15 Jun lalu hingga 7 Julai depan.

Source link

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Isu Zakir Naik dibawa ke Kabinet jika ada permohonan ekstradisi

Isu Zakir Naik dibawa ke Kabinet jika ada permohonan ekstradisi

Tiada akad, adakah pembayaran zakat anda sah?

Tiada akad, adakah pembayaran zakat anda sah?